5 tips voor een geweldige school website

Het is gemakkelijk om de slechte aspecten van een site op te noemen, maar de geweldige benadrukken is daarentegen een stuk lastiger. In dit artikel geven we je meer inzicht in de goede kanten van een schoolwebsite, welke je moet benadrukken. Een goed ontworpen schoolwebsite gaat niet alleen over mooie foto’s in een slider en opvallende kleuren. Het gaat er ook om hoe goed je website werkt.

1. Nuttige startpagina

Met nuttig bedoelen we dat bezoekers die iets specifieks zoeken of ergens naar een volgende pagina willen klikken, niet teveel hoeven te scrollen en manoeuvreren. Met het juiste doel voor ogen kun je dan ook je website sjabloon hierop aanpassen.
Houd het simpel: vaak is het beste ontwerp een eenvoudig ontwerp. Een van de veelgemaakte fouten is dat scholen teveel informatie op de startpagina willen weergeven. De beste homepage is gemakkelijk te lezen en leidt snel naar relevante informatie.

  • Snelle koppelingen: snelle koppelingen kunnen niet-relevante informatie omzeilen en tijd van de bezoeker besparen. Maak gebruik van snelle links en een slider met call-to-action.
  • Nieuws en pagina met evenementen: de schoolagenda is het centrale punt van schoolcommunicatie, zorg dus ook dat deze altijd prominent en actueel is. Als bezoekers oud nieuws zien, komen ze hoogstwaarschijnlijk niet meer terug.
  • Afbeeldingen: sliders bovenaan je website zijn een mooie visuele manier om aandacht van ouders te trekken en hen op de hoogte te houden van belangrijke schoolevenementen.

2. Responsief ontwerp

Een responsief ontwerp (mobielvriendelijk ontwerp) is een cruciaal element van het ontwerp van een moderne schoolwebsite. Het betekent dat je website toegankelijk is op meerdere apparaten met verschillende schermafmetingen. De website is op deze manier leesbaar en bruikbaar op zowel een desktopcomputer als op een laptop, tablet of smartphone. Het formaat van je website wordt automatisch aangepast aan de grote van het scherm wat irritatie en tijdrovend zoomen bespaart voor de bezoeker.

3. Goedgeorganiseerde navigatie

Georganiseerde navigatie is een goed ontworpen navigatie. Het is de sleutel tot de bruikbaarheid van een schoolwebsite. Daarom wordt het aangeraden om een basisaantal van ongeveer 7 links te gebruiken in je menubalk. Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen de meeste kans hebben om een beslissing te nemen wanneer ze zeven links of minder hebben om uit te kiezen. Meer dan dit kan overweldigend zijn.

4. Gestroomlijnde pagina’s

Voeg naast de altijd populaire schoolagenda extra aandacht toe aan de populaire pagina’s op je site. Via een online analyse kun je gemakkelijk inzien welke pagina’s dit zijn. De volgende pagina’s komen hier vrijwel altijd uit naar voren.

  • Agenda: zorg ervoor dat je schoolagenda gemakkelijk toegankelijk is, juiste en actuele informatie bevat en gemakkelijk te gebruiken is.
  • Contactgegevens: maak het makkelijker voor iedereen om contactgegevens te vinden voor iedereen op uw school. Een contactpagina begraven in een website komt vaak voor en zorgt voor veel frustratie bij menig ouder. Zorg ook dat deze pagina actueel blijft.

Benieuwd wat Basisschool Apps kan betekenen voor jouw schoolwebsite? Klik hier voor meer informatie.