Deze 3 website-fouten kunnen je leerlingen kosten

Het is geen geheim dat een sterke online aanwezigheid tegenwoordig een must is. Jouw website is jouw online visitekaartje, hiermee laat je zien wie je bent en wat je voor de bezoeker van de website kunt betekenen. Een juist ingerichte en up-to-date website kan het verschil maken in het succes van jouw school. Een van de grootste misvattingen is namelijk dat “alleen een website hebben al voldoende is”. De realiteit is dat er veel meer elementen meespelen om een functionele en succesvolle website te hebben, welke zorgt voor nieuwe leerlingen.

Wij delen drie veelvoorkomende websitefouten waardoor je mogelijk potentiële leerlingen en hun ouders misloopt.

De uitstraling van de website is onprofessioneel en past niet bij jouw school.

Ken je het mooie Engelse gezegde: “never judge a book by its cover”? Helaas geldt dit cliché niet voor websitedesigns. Potentiële ouders zullen in een oogwenk een oordeel vellen over jouw website en dus ook jouw school. Om nog specifieker te zijn: het duurt ongeveer 50 milliseconden (dat is 0,05 seconden) voor bezoekers om een mening over jouw website te vormen. Dit bepaalt of ze jouw site interessant vinden of niet, of ze blijven of vertrekken.

Ons advies is dan ook om jouw website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij jouw school. Maak gebruik van scherpe foto’s, laat de huisstijl van jouw school terug zien en zorg dat alle informatie in één oogopslag te vinden is. Een bezoeker van jouw website is namelijk op zoek naar specifieke informatie en bezoekt jouw website met een reden.

Zorg bijvoorbeeld voor een overzichtelijke homepagina met informatie over jouw school en de diensten die je aanbiedt. Laat ook de mensen achter jouw succes zien, zowel het personeel als tevreden ouders en leerlingen. Kijk ook eens kritisch naar jouw huidige website, maak je gebruik van call to action buttons en zijn deze wel duidelijk te lezen? Staat de menubalk niet te vol met veel te veel items en zijn de afbeeldingen van de headers wel scherp?

De website is niet beveiligd
Heeft jouw website geen beveiligde https-verbinding, dan komt er een “niet veilig” melding in de adresbalk van de browser te staan. Deze melding is zeker niet bevorderlijk voor het vertrouwen in jouw school. De kans is zelfs groot dat potentiële ouders de website meteen verlaten. Dus ongeacht of je op jouw website om gevoelige informatie vraagt of niet, de beveiliging mag niet in het geding zijn wanneer potentiële ouders jouw site bezoeken.

Daarnaast geeft Google in de zoekresultaten voorrang aan veilige websites. Een onveilige website zorgt dus ook voor een slechtere positie in de meest gebruikte zoekmachine.

Ter beveiliging van jouw website dien je een SSL-certificaat aan te schaffen. Helemaal bij een school is beveiliging enorm belangrijk, omdat hier vaak persoonsgegevens via het internet worden verzonden. Dit gebeurt bijvoorbeeld al wanneer een bezoeker zijn of haar gegevens invult in een formulier.

De website is niet responsive
Last but zeker not least: jouw website dient mobielvriendelijk te zijn. Het zou het zonde zijn als de meerderheid van jouw websitebezoekers deze niet kunnen bekijken, simpelweg omdat ze op hun smartphone of tablet zitten. Zorg er daarom voor dat jouw website geoptimaliseerd is voor alle apparaten. Juist omdat het bezoeken van websites via de smartphone de laatste jaren enorm is gestegen. Waar eerst de laptop of computer werd aangezet om te browsen op internet gebeurt dit tegenwoordig steeds meer via de smartphone.
Het is daarom enorm belangrijk dat jouw website mobielvriendelijk is. Niet alleen voor het gebruikersgemak van de bezoeker van jouw website, maar ook voor Google wordt een mobielvriendelijke website steeds belangrijker!

Gratis checklist
Vraag je jezelf wel eens af: “hoe responsive is mijn website?” Bekijk dan onze handige checklist die je helpt bij het testen van de mobielvriendelijkheid van jouw website. Loop de checklist na en kom erachter waar nog winst te halen valt of wat wellicht al heel goed gaat.