App tipper

Eenvoudig privacy toestemming vragen

Scholen en privacy; het blijft een actueel topic. Mag de school wel of niet foto’s publiceren van leerlingen en welke regels zijn hieraan verbonden? De privacy van kinderen moet streng worden gewaarborgd en hieraan zitten onlosmakelijke regels verbonden.

Zo is het noodzakelijk om ieder schooljaar nadrukkelijk privacy toestemming te vragen aan ouders/verzorgers voor het gebruik van beeldmateriaal waar de leerlingen op staan. Wellicht wil je graag foto’s plaatsen op de website of op de social kanalen van de school, maar weet je niet of de ouders hiermee instemmen.

Basisschool Apps helpt graag mee om dit proces te vergemakkelijken voor jullie school en heeft speciaal een standaard formulier gemaakt waarin je gemakkelijk privacy toestemming vraagt aan ouders voor het gebruiken van beeldmateriaal. Dit formulier is gebaseerd op het advies van Kennisnet. Zo kunnen ouders gemakkelijk en snel hun wensen doorgeven via de app. Op deze manier heb je snel en overzichtelijk alle toestemmingen van ouders binnen.

Waar kun je het formulier vinden?

  1. Log in op het Content Management Systeem.
  2. Klik hierna op de button “Formulieren”.
  3. Klik op de button “Item toevoegen”.
  4. Bovenaan de pagina zie je een drop-down menu. Hier selecteer je de optie “Toestemming/privacy” of selecteer formulier 27.
  5. Via het bewerk formulier onderdeel kunt u ten slotte aangeven waar de formulieren heen worden gestuurd.
Dit formulier kan nu gekoppeld worden aan een item, bijvoorbeeld een nieuwsbericht.

Hoe je dit doet: 

  1. Voor het aanmaken van een nieuwsbericht, klik je vervolgens in het beginscherm van het CMS op de button “Bewerk content”.
  2. Links in het menu zie je het item “Nieuws” staan, waar je op klikt.
  3. Klik daarna op de button “Item toevoegen”.
  4. Je kunt nu een nieuwsbericht creëren en daar het formulier aan toevoegen dat je zojuist hebt aangemaakt.

Om extra aandacht te geven aan het privacy formulier kan je een notificatie instellen. Bovendien zorgt deze notificatie  ervoor dat ouders direct geconfronteerd worden met de te nemen handeling, zodra ze de app openen.

Tip
In het hoofdscherm van het CMS vind je het onderdeel “ingestuurde formulieren”. Hierin worden overzichtelijk alle ingestuurde formulieren verzameld en kun je bijvoorbeeld een uitdraai maken naar Excel.